Het schoonste water voor de sterkste vezel

Dyneema® is de sterkste vezel ter wereld. Grote tankers liggen ermee aan de kade, lichtgewicht kogelwerende vesten met Dyneema®worden gedragen door politiemannen en bijvoorbeeld vislijnen, snijbestendige handschoenen en cockpitdeuren worden ermee uitgevoerd. Het product is uniek en draagt bij aan een duurzame wereld doordat het dankzij de sterkte en het lage gewicht een veel lagere footprint kent dan alternatieve materialen. Deze bijzondere vezel wordt gemaakt in Heerlen (en Greenville in de VS) door DSM Dyneema dat binnen haar productieproces dankbaar gebruik maakt van het demiwater dat Evilim hier levert. Leon Gubbels van DSM hield Evilim als supplier recent tegen het licht en gaf het bij een Quality Audit een fraaie acht min.

Extrusie

Dyneema® is de merknaam voor de Ultra High MolecularWeight Poly Ethylene Fiber van DSM Dyneema. De producten worden in diverse vormen verkocht: als vezel, tape en als sheets. Het materiaal is liefst 15 keer sterker dan staal, lichter dan water en extreem duurzaam.Leon Gubbels: “De vezel wordt vervaardigd via een continu extrusieproces. De vezel die zo ontstaat moet vervolgens afgekoeld worden en dat doen we met gedemineraliseerd water dat Evilim via reversed osmose uit kraanwater voor ons vervaardigd. Dat water zorgt overigensniet louter voor de afkoeling, maar het spoelt ook de laatste restjes chemicaliën weg van de vezel. Voor ons is de geleidbaarheid van het water van belang: die moet tussen de 5 en de 70 microsiemens blijven. Evilim heeft ons laten zien, dat dit niet altijd het geval is. Er zitten een enkele keer nog pieken en dipjes in. Men zoekt nu naar de oorzaken, zodat we ons daarin nog kunnen verbeteren.”

Score
Ondertussen is Leon Gubbels de laatste die te dramatisch over kleine afwijkingen wil doen. Hij geeft aan dat er voor de reverse-osmose-installatie van Evilim ook geen back up bestaat, omdat de productie van DSM Dyneema in geval van nood een aantal dagen op gewoon zuiver kraanwater van WML kan draaien. Voor DSM Dyneema is het wel volkomen vanzelfsprekend dat het zuiveren van het water wordt uitbesteed. Leon Gubbels: “Dat heeft te maken met het elders neerleggen van verantwoordelijkheden en met kosten. Voor Evilim is dit core business en ze doen het goed. We hebben een SupplierQuality Audit uitgevoerd waarbij we het bedrijf bevraagd hebben op onder meer procesmonitoring en proceseigenschappen en daarbij scoorde Evilim 166 van de 215 te behalen punten en dat is een 8-. Daarmee liep Evilim in de voorhoede van onze suppliers. En inmiddels wordt er gewerkt aan een nog betere score.”

 

Soorten water
Evilim levert diverse kwaliteiten water aan de industrie. Dit kan een bulkproduct zijn of, zoals hier bij DSM, geleverd worden vanuit een maatwerkinstallatie, die water produceert volgens de specificaties van de klant. Voor sommige processen volstaat een mindere kwaliteit dan drinkwater, waardoor de waterkosten aanzienlijk verlaagd worden. Voor andere toepassingen, bijvoorbeeld voor de productie van stoom, is weer zeer zuiver water nodig, zoals gedemineraliseerd water. Bij DSM Dyneema gebruikt Evilim omgekeerde osmose. Dit proces gebruikt een semi-permeabel membraan om opgeloste stoffen van water te scheiden. Het proces wordt ‘omgekeerd’ genoemd, omdat er druk nodig is om het water geforceerd door het membraan te laten gaan, waarbij de onzuiverheden achter blijven. Omgekeerde osmose is in staat om 95%-99% van de stoffen in het water te verwijderen.