Waterbeheer is in veel bedrijven een ondergeschoven kindje. Het behoort vaak niet tot de core business en water wordt al snel als vanzelfsprekend beschouwd. Tot er in het productieproces problemen ontstaan, zoals in 2013 bij Aviko in Lomm. Het bedrijf wist ze in een goede samenwerking met WML en Evilim snel op te lossen.

 

Water uit eigen bron
Aviko is een grote aardappelverwerker die aardappelproducten levert aan onder meer supermarkten en de horeca. In de fabriek in Lomm wordt water gebruikt bij het transporteren, reinigen en voorgaren van de aardappelen, en bij het maken van stoom in het ketelhuis. De fabriek haalt het water uit twee eigen bronnen, die samen jaarlijks 400.000 m³ leveren. In 2013 ontstonden problemen door een verhoogde uitval in de productie en toenemende lekkage van onder meer water, stoom en condensaat.
Volgens Roel Sillen, hoofd technische dienst in de Aviko-fabrieken in Lomm en Cuijk, schoot de waterkwaliteit tekort, “onder meer omdat het ontijzeren en ontharden niet goed werkte. Om schade aan de ketels te voorkomen, moest er snel iets gebeuren. We hebben toen Evilim en WML benaderd.”

 

Tijd gewonnen
Evilim (dochteronderneming van WML) plaatste een mobiele RO-installatie* in Lomm. “In noodgevallen kunnen we dat binnen een dag doen”, vertelt directeur Cock Mudde van Evilim. De RO-installatie stond vier maanden in Lomm. Aviko gebruikte deze tijd om met hulp van WML de problemen bij de wortel aan te pakken. De puttenploeg van WML inspecteerde en reinigde de putten waaruit het grondwater werd opgepompt. Aviko verving intussen de onthardingsinstallatie.

*De RO-installatie zuivert water via reverse osmosis (omgekeerde osmose).

 

Ontzorgen
Sinds begin 2014 is de watervoorziening bij Aviko weer in orde en gestabiliseerd. “Wij zien nu wel veel meer het belang in van goed waterbeheer”, aldus Sillen, “en van het inschakelen van experts hiervoor. Waterbeheer is geen core business voor een technische dienst. We werken nu aan een nieuwe aanpak waarbij veiligheid en kwaliteit voorop staan. Pas daarna komen de kosten.” Het gaat dus om het opzetten van een goed beheerplan, dat de waterkwaliteit op langere termijn veilig stelt.

Volgens Cock Mudde kan Evilim bedrijven als Aviko daar op alle fronten goed bij helpen. "zodat zij zich zonder zorgen kunnen richten op hun core business".