1. De uitdaging
Voor de productie van de sterkste vezel ter wereld, Dyneema ®, heeft DSM in Heerlen een hoge waterkwaliteit nodig. Voor DSM is de elektrische geleidbaarheid van het water van belang: die moet tussen de 5 en de 70 microS/cm blijven.
De vezel wordt vervaardigd via een continu extrusie proces. De vezel die zo ontstaat moet vervolgens afgekoeld worden en dat doet DSM met gedemineraliseerd water dat Evilim via reversed osmose uit kraanwater voor hen vervaardigt. Dat water zorgt overigens niet louter voor de afkoeling, maar het spoelt ook de laatste restjes chemicaliën weg van de vezel.
Het ter plaatse geleverde drinkwater is van uitstekende kwaliteit (om te drinken) maar voldoet niet aan de speciale eisen van DSM en DSM moest op zoek naar proceswater met een lagere elektrische geleidbaarheid.

2. De oplossing
Evilim levert diverse kwaliteiten water aan de industrie. Dit kan een bulkproduct zijn of, zoals hier bij DSM, geleverd worden vanuit een maatwerkinstallatie, die water produceert volgens de specificaties van de klant. Voor sommige processen volstaat een mindere kwaliteit dan drinkwater, waardoor de waterkosten aanzienlijk verlaagd worden. Voor andere toepassingen, bijvoorbeeld voor de productie van stoom, is weer zeer zuiver water nodig, zoals gedemineraliseerd water.
Bij DSM Dyneema gebruikt Evilim omgekeerde osmose. De installatie wordt gevoed met drinkwater dat door Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) wordt aangeleverd. De installatie heeft een capaciteit van 22 m3/u en levert een proceswater op met een elektrische geleidbaarheid van rond de 10 microS/cm. De installatie staat opgesteld op het terrein van de WML, dat aan de overkant van de weg ligt.

3. De voordelen
Deze vorm van het outsourcen van de productie van proceswater heeft vele voordelen.
• Evilim levert een constant hoge kwaliteit water aan en biedt DSM een grote bedrijfs -zekerheid.
• De kosten voor de levering van proceswater liggen voor de duur van het contract vast.
• DSM kan zich richten op haar corebusiness : het produceren van de Dyneema vezel. Ze hoeft niet naar de productie van proceswater om te kijken en is er van verzekerd dat de meest up to date techniek wordt toegepast.
• Bovendien staat de installatie niet op het terrein van DSM, wat voor DSM winst in schaarse ruimte oplevert en geen extern bedrijf over de vloer; iets wat voor een gepatenteerd product en gespecialiseerd proces belangrijk is.

 

" Voor Evilim is dit core business en ze doen het goed. We hebben een SupplierQuality Audit uitgevoerd waarbij we het bedrijf bevraagd hebben op onder meer procesmonitoring en proceseigenschappen en daarbij scoorde Evilim 166 van de 215 te behalen punten en dat is een 8-. Daarmee liep Evilim in de voorhoede van onze suppliers."    Leon Gubbels, Auditing & Quality Assurance Engineer DSM Dyneema