Unicorn Grain Specialties

Met meel valt geen droog brood te verdienen, leren we van Lei Ramakers, Manager Technical Services van Unicorn Grain Specialties.
Al sinds 1906 ontwikkelt, produceert en vermarkt Unicorn in Weert grondstoffen en functionele ingrediënten voor diervoeders, voedingsmiddelen en de non-foodindustrie. Sinds juli 2011 is het weer een zelfstandig bedrijf en maakt de fabriek geen deel meer uit van Meneba. Vanaf 23 april 2012 wappert de vlag van Unicorn Grain Specialties op de gebouwen. De naam is veranderd, de kwaliteit van producten, de service en de klantgerichtheid zeker niet

Dat Unicorn tegen de stroom in floreert heeft alles te maken met het feit dat hier toch vooral speciale graanproducten geproduceerd worden. Ramakers verhaalt over een installatie waar met stoom onder een druk van 32 bar bij 310 ˚C onder meer maïs, tarwe, gerst, rijst en soja gepoft worden om zo verteerbaar gemaakt te worden. “Juist voor dat proces en een proces waar we onder een druk van 10 bar werken, hebben we enorme hoeveelheden stoom nodig. Willen we die installaties probleemloos laten draaien, dan volstaat het Limburgs drinkwater niet, maar hebben we RO-water* nodig; water dat door middel van omgekeerde osmose werkelijk van alle zouten ontdaan is. Ieder uur dat we hier productie draaien wordt daar 6 m3 van verbruikt.”

Monteur
Juist omdat het zuiverste water hier een essentieel onderdeel is van de productie, wenst Unicorn daar geen enkel risico mee te lopen. Continuïteit en kwaliteit vragen om goede en betrouwbare installaties. Toen de oude demi-installatie aan vervanging toe was, werd in 2011 dan ook resoluut gekozen voor een nieuwe RO-installatie** . “We hebben er voor gekozen de levering van het RO-water volledig uit te besteden aan Evilim. Dat betekent dat Evilim de investering heeft gedaan. Wij betalen als Unicorn vastrecht en rekenen ons verbruik af. Dat is een oplossing die ons vrij houdt van zorgen en van investeringen. In de praktijk blijkt het zeer goed te werken. Wij kunnen ons concentreren op onze core business terwijl Evilim waakt over het water: zij hebben het ontwerp gemaakt, de financiering geregeld, de installatie geplaatst en zij onderhouden hem ook. We hebben er geen omkijken naar, want de installatie heeft een modemverbinding en waarschuwt zélf de monteur als er problemen zijn. Die staat hier al op de stoep, voordat wij problemen ervaren.”

Kritisch
Hoe belangrijk onderhoud bij Unicorn is, begrijpen we als we naar de productietijden kijken. Deze fabriek in Weert draait vijf dagen per week en 24 uur per dag. “Daarnaast gebruiken we de weekenden voor overwerk en dat is in de praktijk toch ook zo’n vijftig weken per jaar,” lacht Ramakers. Veel van de leveringen zijn ook nog eens ‘just in time’ wat een extra kritische factor in de productie is. Evilim verzorgt het regulier onderhoud aan de pompen en membramen en bewaakt continu de waterkwaliteit. Ramakers: “We hebben een buffer tussen de installatie en onze productie zitten. Die zorgt er voor dat we door kunnen als er onderhoud gepleegd wordt en dat de installatie optimaal benut wordt. Die rendeert het best als deze op vol vermogen draait. Dat wordt nu aangestuurd door het niveau in de opslagtank.” En hoewel Ramakers dus exact weet wat Evilim voor hem doet, is de zorg erover uitbesteed. “Onze zorg begint bij het controleren van het water dat we binnen krijgen uit de installatie. Dat doen we regelmatig en levert tot op heden nooit problemen op.” Ramakers is kortom van een zorg bevrijd en kan zich volledig concentreren op zijn  expandeer-installaties, extruders, ketels, fijnvermalingsmolens, korrelpersen en warmtewisselaars.

Unicorn heeft in het verleden heldere keuzes gemaakt. Het bedrijf heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld van een vrij traditionele meelfabriek tot een innovatieve specialist in de verwerking en bewerking van granen. Bij deze innovatieve graanproducten horen innovatieve productietechnieken en bij die innovatieve technieken komen ook WML en Evilim om de hoek kijken.


* RO-water
De productie van RO-water is een complex technisch proces. Willen we het in simpele taal uitleggen, dan houdt het in dat water heel hard dwars door een zeef met microscopische gaatjes wordt  geduwd om de zouten uit het water te zeven. En dat met een maximale capaciteit van 10 kuub per uur.